Banner_02.jpg uitreiking erepenning HC Eindhoven (baner).jpg banner_07.jpg Banner_01.jpg 2017-2018 (Herfstkampioen) MC5 (BANNER).jpg 2017-2018 MB1 Super-B.jpg HC_Eindhoven_Trimhockey_banner.jpg banner_08.jpg G-Hocke (site banner) 2500x1000.jpg Andy Wijzenbeek (banner).jpg Banner_03.jpg
 
In de pers

In de pers (ED.nl): Honderd jaar HC Eindhoven

Nieuws afbeelding 3-9-2017 Het klinkt wat vreemd, aangezien de club met het groenpaarse tenue pas in 2000 het levenslicht zag. Maar wie beter weet kent de geschiedenis van de voorlopers die jarenlang werden gedragen door het Philips-concern, loyale gezinnen uit Eindhoven Noord en de hockeymannen die in 1971 de eerste Eindhovense landstitel grepen. 
 
Waar zou sportief Eindhoven hebben gestaan zonder Philips? Het is haast onmogelijk voor te stellen dat de steun van de elektronicagigant voor breedte- en topsport er niet zou zijn geweest. Ook de wortels van de oudste hockeyclub van Zuidoost-Brabant liggen, haast vanzelfsprekend, bij Philips.
 
"De band blijft bestaan en onder vleugels van Philips wordt HTCC snel een toonaangevende hockeyclub
 
De naam die precies honderd jaar geleden aan de vereniging wordt gegeven laat zich raden: Philips Hockey Club. Al wordt die titel niet heel lang gevoerd. Omdat PHC deel uitmaakt van een omnivereniging met ook een cricket- en tennistak raakt al snel 'Eindhovense HTCC' in zwang. De naam HTCC wordt pas tien jaar na oprichting van PHC officieel aangenomen, omdat de hockeybond het uitdragen van de naam Philips niet toestaat. 
 
Maar de band blijft bestaan en onder vleugels van Philips wordt HTCC snel een toonaangevende hockeyclub, met veel titels in het zuidelijk kampioenschap tot gevolg. 
 
Maar hoe zwaar drukte dat Philips-stempel nu al die jaren op de club? Geen beter persoon om die vraag te beantwoorden dan Andy Wijzenbeek (73). De clubicoon was in verschillende functies actief voor drie 'oude clubs' (HTC Eindhoven, HTCC en Tegenbosch - allen gelieerd aan Philips) en is nu nog steeds betrokken bij HC Eindhoven. Bovendien is hij de man die HTCC in 1971 naar de eerste en enige landstitel schoot. 
 
Het was lange tijd sociaal gezien heel normaal dat veel Philips-mensen actief waren bij sportclubs. Dat werd ook van ze gevraagd'', zegt Wijzenbeek. ,,Die invloed is er dus altijd geweest, maar niemand liep er rond omdat het nu eenmaal moest. Ze hadden allemaal iets met hockey.'' 
 
Volgens Wijzenbeek, die begon met hockeyen bij HTC Eindhoven en op zijn 22e om sportieve redenen overstapte naar HTCC, was de sfeer bij HTCC daardoor niet wezenlijk anders dan bij andere hockeyclubs. ,,Iedereen was en is hier welkom. Maar ons grote geluk is altijd Eindhoven Noord geweest. Door de ligging hebben we altijd veel grote wijken achter ons gehad, en andere clubs zaten allemaal in het zuiden van de stad. Kwam je uit het noorden en wilde je hockeyen, dan kwam je hier terecht.'' 
 
Het open karakter van de club zorgt er mede voor dat de kampioensploeg van 1971 er een van normale jongens is. Volgens Wijzenbeek speelt HTCC destijds het beste hockey van het land met onder meer internationals Maarten Sikking en Pieter Weemers en de vier broers Jos, Jacky, Hub en Frans Christis (HTCC werd destijds de Hockey, Tennis, en Christis Club genoemd), maar het team is ook een no-nonsense ploeg van studenten met lang haar die vaak het tegenbeeld vormen van hun nette tegenstanders. 
 
Elitair? Nee, dat zijn de hockeyteams uit Noord volgens Wijzenbeek nooit geweest. Alle fusies lijken weinig tot geen invloed op de ziel van de club te hebben gehad, misschien juist omdat er zo vaak een gemene deler (Philips) was. Zo was dat het geval toen Philips-clubs HTC Eindhoven en HTCC zich tot Tegenbosch vormden en later ook toen Tegenbosch samenging met Racing. ,,De fusies zijn ook altijd pragmatische van aard geweest'', stipt Wijzenbeek aan. ,,Racing en Tegenbosch waren buren, zoals HTC Eindhoven en HTCC dat ook waren. En de clubs stonden samen nu eenmaal sterker. Dan gaat zoiets ook gemakkelijk.'' 
 
Na het ontstaan van HC Eindhoven werden de banden met Philips doorgesneden, maar keerden wel de sportieve successen (kortstondig) terug. In 2005 promoveerden de mannen 'met een Excelsior-budget' naar de hoofdklasse, om er na twee seizoenen weer uit te degraderen. Het lijkt het lot van de club die al lange tijd zucht onder de dominantie van stadgenoot Oranje-Rood. 
 
Met zo'n 1200 leden is HC Eindhoven nu een vereniging waar nog steeds veel jeugd speelt, maar die de seniorenteams heeft zien wegzakken. Zonde, vindt Wijzenbeek, want volgens hem is Eindhoven groot genoeg voor twee hoofdklassers. ,,Kijk naar Amsterdam en Den Haag, daar kan het ook. We hebben in het verleden weleens samenwerking gezocht met Oranje-Zwart, want we kunnen elkaar versterken. Maar helaas wilden zij daar niet aan. Jammer, want anders had HC Eindhoven zeker op niveau kunnen blijven." 
 
De dit jaar aangetreden voorzitter Bas de Pijper (41) wil er graag meer aan doen om de jeugd beter te begeleiden bij de overstap naar de senioren, zodat ook die tak weer tot bloei kan komen. ,,Maar dat mag niet ten koste gaan van aandacht voor andere delen van de club'', benadrukt hij. ,,Want dit is een club van voor elkaar en met elkaar, waar iedereen zijn steentje bijdraagt.'' 
 
Wijzenbeek beaamt dat en zegt dat HC Eindhoven is uitgegroeid tot een echte volksclub. Het mooiste voorbeeld daarvan? Daar hoeven de coryfee en de voorzitter niet lang over na te denken. De tribune die in 2004 gebouwd ter ere van de doodzieke voorzitter Jeroen Botden. De Pijper: ,,Tientallen leden hebben daar in het diepste geheim op het terrein van een sponsor aan gebouwd. Of ze nu veel of weinig konden doen, jong en oud hielp mee. Vervolgens is de tribune in een nacht in elkaar gezet om Jeroen de volgende dag te kunnen verrassen. Een prachtig eerbetoon en tekenend voor onze club."
 
Bron: ED.nl (© 2017 de Persgroep Nederland B.V. )

Partners van HC Eindhoven

Jarigen

Vandaag:
Frank van Dijk
Ewout Snoeck
Morgen:
Jitske Boonstra
Imke Heij
Jill van der Heijden
Overmorgen:
Geen jarigen overmorgen

Contact

Bezoekadres: Straat Marathonloop Huisnr. 5
Postcode 5624MC
Tel. Clubhuis: 040 - 248 23 67
Postadres:
Postbus 1285
5602 BG Eindhoven